افزایش خودروها در سطح شهر و همچنین عدم توجه به اصول و مقررات راهنمایی و رانندگی از سوی برخی از رانندگان موجب افزایش آمار تصادفات رانندگی شده است. وقوع هر تصادف رانندگی همواره با خسارت مالی برای رانندگان درگیر در تصادف همراه است. حتی گاهی خسارات جرحی و جانی نیز به دنبال دارد. به همین خاطر، دریافت خسارت تصادف یکی از دغدغههای مهم رانندگان درگیر در تصادف محسوب میشود. دریافت خسارت ناشی از تصادفات رانندگی با توجه به نوع تصادف و خسارت وارده متفاوت میباشد. از این رو، در این مقاله به بررسی نحوه دریافت انواع مختلف خسارات ناشی از تصادف خواهیم پرداخت.
تصادف در لغت به معنای برخورد، تلاقی و وقوع یک حادثه است. در اصطلاح هر نوع حادثه ناگواری که در حین رانندگی اتفاق افتاده و موجب ورود خسارت به شخص راننده یا سایرین شود، تصادف نامیده میشود. تصادفات رانندگی ممکن است به طرق مختلفی حادث شوند؛ از جمله:
اصولاً وقوع تصادف رانندگی همراه با ورود خسارت برای شخص راننده یا سایرین است. این خسارت ممکن است یکی از انواع زیر باشد:
1 . خسارات مالی: هر نوع خسارتی که در صورت وقوع تصادف به خودروی راننده مقصر یا دیگر خودروها یا حتی اجسام خارجی وارد شده باشد، خسارت مالی محسوب میشود. خسارات مالی سادهتر و سریعتر از دیگر اقسام خسارات قابل جبران هستند.
2 . خسارات جرحی یا بدنی: چنانچه وقوع تصادف منجر به آسیب جسمی به راننده، سرنشینان یا عابران پیاده شود، خسارت جرحی یا بدنی محسوب میشود؛ مانند شکستگی استخوان دست یا پا، خراشیدگیهای پوستی و غیره.
3 . تصادف رانندگی منجر به فوت: متأسفانه در برخی موارد، وقوع تصادف منجر به فوت یک یا چند نفر از افراد درگیر در تصادف، از جمله راننده، سرنشینان یا عابران پیاده خواهد شد. با توجه به اینکه فوت افراد در اثر تصادف، جز در برخی موارد استثنایی، قتل عمد محسوب نمیگردد، در تصادفات منجر به فوت تنها امکان دریافت دیه برای اولیای دم شخص یا اشخاص فوت شده وجود دارد.
یکی از مفاهیمی که ضروری است در آغاز بحث بررسی موضوع نحوه دریافت خسارت تصادف با آن آشنا شویم، مفهوم بیمه شخص ثالث است. با تصویب قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه در سال 1395 مقرر شد که کلیه دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی و ریلی شهری و بین شهری و واگن متصل یا غیرمتصل به آن و یدک و کفی (تریلر) متصل به آنها بایستی وسیله نقلیه خود را نزد یکی از شرکتهای بیمه مجاز بیمه شخص ثالث نمایند.
با دارا بودن بیمه شخص ثالث کلیه حوادث جانی و مالی ناشی از تصادفات، به استثنای خسارت وارده به راننده مقصر از طریق این بیمه جبران میشود. البته خسارات جانی وارده به راننده مقصر نیز در صورت دارا بودن گواهینامه معتبر از طریق بیمه شخص ثالث جبران میشود. امروزه جبران خسارت تصادف رانندگی عمدتاً با استفاده از بیمه شخص ثالث راننده مقصر جبران میشود.
با وقوع هر تصادف رانندگی، افراد حاضر در صحنه تصادف بایستی اقدامات زیر را در سریعترین زمان ممکن انجام دهند.
پس از انجام اقدامات اولیه و مقصر شناخته شدن یکی از رانندگان، آنها میتوانند به شرکت بیمه مراجعه کرده و خسارت خود را از بیمهنامه شخص ثالث راننده مقصر دریافت نمایند. کارشناس شرکت بیمه، خسارت ناشی از تصادف را ارزیابی کرده و میزان آن را به شخص زیاندیده اعلام مینماید. در صورتی که راننده زیاندیده با مبلغ کارشناسی شده موافقت نماید، مبلغ مزبور از سمت شرکت بیمه به وی پرداخت خواهد شد. با این حال، گاهی شخص زیان دیده مبلغ کارشناسی شده را نپذیرفته و معتقد است که زیان وارده به وی بیش از این مبلغ است. در این شرایط، شخص زیاندیده میتواند از طریق طرح دعوا در مراجع قضایی خسارت خود را مطالبه نماید.
دریافت خسارت تصادف همیشه به سادگی و با توافق طرفین انجام نمیشود. گاهی ممکن است بسته به نوع تصادف، دریافت خسارت ماهها به طول بیانجامد. از این رو، در ادامه به بررسی نحوه دریافت خسارت تصادف در انواع مختلف تصادفات رانندگی میپردازیم.
یکی از مدارک ضروری که طرفین درگیر در تصادفات رانندگی بایستی به شرکت بیمه ارائه دهند تا بتوانند خسارت خود را دریافت نمایند، کروکی تصادف است. کروکی تصادف توسط مأمور راهنمایی و رانندگی حاضر در صحنه تصادف تهیه میشود. با این حال، در صورتی که تصادف خسارت جانی به دنبال نداشته و حفظ صحنه تصادف موجب بسته شدن راه عبور دیگر خودروها بشود، رانندگان میتوانند پیش از رسیدن پلیس اقدام به تهیه عکس و فیلم از صحنه تصادف نموده و سپس خودروها را به محل دیگری انتقال دهند. در این صورت، مأمور راهنمایی و رانندگی با توجه به تصاویر و فیلمهای تهیه شده اقدام به تهیه کروکی مینماید.
علیرغم اهمیتی که ارائه کروکی در دریافت خسارت تصادف از شرکت بیمه دارد، در صورت وجود شرایط زیر، دریافت خسارت تصادف بدون ارائه کروکی نیز امکانپذیر است. این شرایط عبارتند از:
رانندگان درگیر در یک تصادف بایستی در اولین فرصت به اداره بیمه رجوع کرده، مدارک لازم را ارائه داده و جهت دریافت خسارت تشکیل پرونده دهند. در اکثر ش کتهای بیمه رانندگان بایستی حداکثر پس از گذشت 5 روز کاری از تصادف در اداره بیمه حاضر شده و مدارک لازم را جهت تشکیل پرونده تحویل دهند.
پس از آن که رانندگان درگیر در تصادف در شرکت بیمه حاضر شده و مدارک لازم را ارائه نمایند، کارشناسان بیمه اقدام فرایند بررسی مدارک و برآورد میزان خسارت را آغاز مینمایند. مدت زمان لازم جهت انجام این فرایند و پرداخت خسارت به شخص زیاندیده در هر یک از شرکتهای بیمه متفاوت است. برخی از شرکتها در فاصله 10 تا 15 روز کاری اقدام به پرداخت خسارت نموده و در برخی دیگر از شرکتها ممکن است پرداخت خسارت تا 20 روز کاری به طول بیانجامد. اما اصولاً این فرایند در کمتر از یک ماه انجام شده و مبلغ کارشناسی شده به حساب شخص زیاندیده واریز میگردد.
گاه بنا به علل گوناگونی از جمله عدم توافق رانندگان در مراجعه به بیمه، فرار راننده مقصر و غیره امکان دریافت خسارت تصادف از طریق بیمهنامه شخص ثالث راننده مقصر وجود ندارد. در این شرایط، زیاندیده میتواند اقدام به طرح شکایت کرده و از طریق مراجع قضایی خسارت خود را مطالبه نماید.
بدین منظور شخص زیاندیده بایستی به ترتیب مراحل زیر اقدام نماید:
1 . ثبت نام در سامانه ثنا و تشکیل حساب کاربری
2 . جمعآوری اسناد و مدارک مربوط به تصادف
3 . تهیه و تنظیم شکوائیه
4 . ثبت شکوائیه در سامانه ثنا
با ثبت شکوائیه در سامانه ثنا، دادسرا وارد رسیدگی شده و تحقیقات مقدماتی لازم را انجام داده و تکمیل مینماید. با تکمیل تحقیقات توسط دادسرا پرونده جهت رسیدگی به دادگاه ارجاع خواهد شد.
با تصویب قانون جدید شورای حل اختلاف در سال 1402، دادگاه صلح به عنوان یکی از مراجع قضایی تازه تأسیس در نظام قضایی کشور ما شناخته شد که موارد صلاحیت ویژهای را داراست.
ماده 12 قانون جدید شورای حل اختلاف در برشمردن موارد صلاحیت دادگاه صلح، رسیدگی به جنبه عمومی و خصوصی کلیه جرائم غیر عمدی ناشی از کار یا تصادفات رانندگی را از جمله صلاحیتهای دادگاه صلح برشمرده است. در نتیجه، امروزه دادگاه صلح به عنوان مرجع صالح رسیدگی به شکوائیههای دریافت خسارت تصادف در نظام قضایی ما شناخته میشود.
شایان ذکر است که اگر تصادف رانندگی منجر به فوت یا خسارت جانی شده باشد و شخص مجنیعلیه یا ولی دم اقدام به طرح شکایت نمایند، دادگاههای کیفری مسئولیت رسیدگی به شکوائیه را بر عهده میگیرند.
یکی از اقسام بیمههای مرتبط با وسایل نقلیه بیمه بدنه است. دارا بودن بیمه بدنه بر خلاف بیمه شخص ثالث برای کلیه وسایل نقلیه الزامی نیست. با این حال، داشتن بیمه بدنه به جبران خسارت ناشی از تصادف رانندگی، به ویژه خسارت وارده به راننده مقصر، کمک بسیاری مینماید.
بیمه بدنه مسئولیت جبران خسارات مادی را داشته و بیمهگذار خود میتواند پوشش بیمهای آن را تعیین نماید. در صورتی که خودروی راننده مقصر دارای بیمه بدنه باشد، راننده مقصر میتواند خسارت مالی وارده به خود را از طریق این بیمه جبران نماید. امروزه داشتن بیمه بدنه به ویژه برای خودروهای لوکس و گران قیمت یک امر الزامی است.
یکی از اصطلاحات تخصصی که افراد در تهیه بیمه نامههای مختلف با آن مواجه میشوند، عبارت فرانشیز (Franchise) است. فرانشیز در لغت به معنای حق امتیاز است. در اصطلاح، فرانشیز مبلغ یا درصدی از خسارات است که شرکت بیمه تعهدی به جبران آن نداشته و بیمهگذار موظف است شخصاً آن را پرداخت نماید. زیرا شرکتهای بیمه تعهدی نسبت به جبران صددرصدی خسارات ندارند. به عنوان مثال، اگر در یک بیمه نامه، فرانشیز 20 درصدی تعیین شده باشد. در صورت وقوع خسارت، شرکت بیمه 80 درصد از مبلغ خسارت را جبران کرده و پرداخت 20 درصد باقی مانده بر عهده شخص بیمهگذار است.
موضوع فرانشیز اختصاص به شرکتهای بیمه ایران نداشته و تقریباً در سراسر جهان بیمه نامهها با قید مبلغ یا درصد معینی تحت عنوان فرانشیز تهیه میشوند.
چنانچه وقوع تصادف رانندگی منجر به آسیب جسمی یا جرحی به شخصی شده یا حتی منجر به فوت شده باشد، مجنیعلیه یا اولیای دم شخص متوفا میتوانند دیه نقص عضو یا فوت را مطابق نرخ دیه مطالبه نمایند. بایستی توجه داشت که در تصادفات منجر به فوت، اگر راننده دارای گواهینامه معتبر بوده باشد، فوت شخص متوفا قتل عمد محسوب نخواهد شد و امکان قصاص برای اولیای دم وجود نخواهد داشت.
جهت مطالبه دیه در تصادف رانندگی، مجنیعلیه یا اولیای دم بایستی اقدام به ثبت یک شکوائیه مبنی بر مطالبه دیه در سامانه ثنا نمایند. با ثبت این شکوائیه، ابتدا دادسرا و سپس دادگاه موضوع فوق و اسناد و مدارک موجود را بررسی کرده و دادگاه حکم به پرداخت دیه صادر مینماید. با ارائه حکم دادگاه به شرکت بیمه شخص ثالث راننده مقصر، این شرکت اقدام به پرداخت مبلغ دیه به مجنیعلیه یا اولیای دم مینماید.
گاهی پس از وقوع تصادف راننده مقصر بلافاصله صحنه را ترک مینماید. در این موارد، ممکن است افراد تصور نمایند که بدون حضور راننده مقصر امکان دریافت خسارت وجود ندارد. درست است که فرار راننده مقصر فرایند دریافت خسارت تصادف را دشوار مینماید، اما این مسئله را غیرممکن نمینماید.
در صورت فرار راننده مقصر، اشخاص زیاندیده، اعم از آن که خسارت مالی به ایشان وارد شده باشد یا خسارت جانی، بایستی بلافاصله با پلیس راهنمایی و رانندگی تماس بگیرند تا در صحنه تصادف حاضر شود. مأمور راهنمایی و رانندگی با حضور در صحنه تصادف، اقدام به تهیه صورتجلسه نموده و در صورت ورود زیان جرحی یا جانی، شخص زیاندیده را به پزشکی قانونی ارجاع میدهد تا میزان آسیب و طول درمان وی برآورد شود.
سپس، شخص زیاندیده با در دست داشتن مدارک مربوطه، از جمله گواهی پلیس راهنمایی و رانندگی، گواهی پزشکی قانونی و غیره بایستی اقدام به ثبت شکوائیه در سامانه ثنا نماید. با ثبت شکوائیه وی دادسرا و سپس دادگاه فرایند رسیدگی را آغاز کرده و با بررسی مدارک و مستندات و یافتن راننده مقصر، حکم به محکومیت راننده مقصر و جبران خسارت وارده به زیاندیده را صادر مینمایند.
خودروهایی که قیمت آنها بیش از 50 % مبلغ دیه در ماهها حرام باشد، خودروی لوکس یا نامتعارف محسوب میشوند. دریافت خسارت تصادف با خودروهای لوکس کمی متفاوت از دیگر خودروهاست. زیرا سقف تعهدات بیمههای شخص ثالث نسبت به خودروهای لوکس 50 % مبلغ دیه در ماه حرام که معادل قیمت گرانترین خودوری متعارف در جامعه است میباشد. مبلغ سقف تعهدات بیمه شخص ثالث در ابتدای هر سال تعیین میشود. این مبلغ در سال 1403، 800 میلیون تومان است. یعنی در صورتی که خسارت وارده از تصادف رانندگی به یک خودروی لوکس بیش از 800 میلیون تومان باشد. بیمهنامه شخص ثالث راننده مقصر تنها تا سقف 800 میلیون تومان میتواند به راننده زیاندیده پرداخت نماید.
شرکتهای بیمه مبلغ خسارت وارده به خودروهای لوکس را طبق فرمول زیر محاسبه مینمایند:
مبلغ خسارت وارده به خودروی لوکس * (قیمت روز گرانترین خودروی متعارف (800 میلیون تومان) / قیمت خودروی لوکس زیاندیده)
یکی از خسارات پنهان وارده به خودروها در اثر تصادف خسارت افت قیمت خودروست. طبیعی است که پس از وقوع تصادف با توجه به میزان خسارت، مدل خودرو، سال ساخت، قیمت روز خودرو، قطعات تعویضی و غیره اتوموبیل تصادفی دچار افت قیمت میگردد.
افت قیمت خودرو یکی از دغدغههای مهم مالکین خودروی تصادفی است. زیاندیدگان تصادف بایستی توجه داشته باشند که امکان دریافت افت قیمت خودرو نیز از بیمه شخص ثالث راننده مقصر وجود دارد. علیرغم اینکه جبران افت قیمت خودرو نیز جزو تعهدات شرکتهای بیمه میباشد، اما در اغلب موارد ممکن است شرکت بیمه از پرداخت این خسارت اجتناب نماید. در چنین شرایطی بهتر است راننده زیاندیده ابتدا وارد مذاکره با شرکت بیمه شود و اگر مذاکرات آنها نتیجه بخش واقع نشد، اقدام به ثبت شکوائیه علیه شرکت بیمه نماید تا دادگاه شرکت بیمه را ملزم به پرداخت خسارت افت قیمت خودرو نماید.
شایان ذکر است که مالکین خودروهای تصادفی در صورت داشتن بیمه بدنه میتوانند خسارت افت قیمت را از این طریق نیز جبران نمایند.
چنانچه شرکت بیمه از پرداخت خسارت افت قیمت خودرو اجتناب نماید، میتوانید دادخواستی مطابق نمونه دادخواست زیر تهیه و تقدیم دادگاه نمایید.
مشخصات خواهان: ……….
مشخصات خواندگان: …..(راننده مقصر حادثه و شرکت بیمه)…….
اطلاعات وکیل (در صورت وجود): ……..
تعیین خواسته و بهای آن: پرداخت خسارت افت قیمت خودروی تصادفی به میزان ……… ریال
دلایل و منضمات دادخواست:
شرح دادخواست:
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی شهرستان …….
با عرض سلام و احترام
به استحضار میرساند اینجانب ………… مالک خودروی ………….. مدل ……… با شماره انتظامی ……… درمورخ …………. با خودروی ……………… به شماره انتظامی ……….. متعلق به خوانده محترم ردیف اول آقا/خانم ………… تصادف نموده و خوانده طبق گزارش و کروکی افسر راهور، راننده مسبب و مقصر حادثه مشخص شده است. حال با عنایت به نظریه کارشناسی در پرونده تأمین دلیل که رونوشت آن ضم دادخواست تقدیم حضور است مبلغ …………… ریال خسارت بابت افت قیمت خودرو تعیین گردیده است. لازم به ذکر است بیمه نامه وسیله نقلیه مسبب حادثه (خوانده ردیف دوم) فقط خسارت مالی مستقیم به مبلغ …….. را جبران نموده است.
نهایتاً اینجانب با تقدیم یک برگ دادخواست از دادگاه محترم استنادا به مواد ۱، ۲ و ۳ قانون مسئولیت مدنی و ماده ۸ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵ و مواد ۱۹۸ و ۵۱۹ و ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی و قاعده لاضرر و قاعده تسبیب تقاضای صدور حکم بر محکومیت خواندگان ردیف اول و دوم به پرداخت خسارت ناشی از افت قیمت خودرو و کلیه خسارات دادرسی از جمله حق الزحمه کارشناس و هزینههای دادرسی از زمان تقدیم دادخواست لغایت اجرای حکم را دارم.
رانندگی بدون داشتن گواهینامه معتبر یکی از خطرناکترین اقداماتی است که هر راننده میتواند مرتکب شود. برای رانندگی با هر وسیله نقلیه داشتن گواهینامه مخصوص آن وسیله نقلیه ضروری است. برای مثال دارندگان گواهینامه پایه سوم نمیتوانند با استفاده از این گواهینامه با خودروهای سنگین رانندگی کنند. دارا بودن گواهینامه معتبر از این حیث الزامی است که شرکتهای بیمه تنها زمانی اقدام به جبران خسارت مینمایند که راننده مقصر دارای گواهینامه معتبر باشد.
البته امروزه به جهت تسهیل در جبران خسارت وارده به زیاندیده، شرکت بیمه در ابتدا مبلغ خسارت وارده را به شخص زیاندیده پرداخت مینماید. سپس، اقدام به طرح شکایت از راننده مقصر فاقد گواهینامه نموده و مبلغ پرداختی را از وی مطالبه مینماید. در نهایت، جبران خسارت ناشی از تصادف با راننده مقصر فاقد گواهینامه توسط همان راننده مقصر پرداخت میگردد.
علاوه بر این، شرکت بیمه هیچ تعهدی نسبت به جبران خسارات جانی وارده به راننده مقصر فاقد گواهینامه را نخواهد داشت. در صورتی که تصادف رانندگی منجر به جرح یا فوت شده و راننده مقصر نیز گواهینامه نداشته باشد، مجازات سنگینی در انتظار وی خواهد بود و متهم به قتل عمد شناخته خواهد شد.
دارا بودن بیمه شخص ثالث برای کلیه وسایل نقلیه موتوری یک الزام قانونی است. اهمیت این موضوع به میزانی است که حتی در صورت تأخیر در تمدید بیمه شخص ثالث نیز بیمهگذار ملزم به پرداخت جریمه میگردد.
چنانچه راننده مقصر در تهیه یا تمدید بیمه شخص ثالث خودروی خود کوتاهی کرده باشد، شرکت بیمه هیچ مسئولیتی در قبال جبران خسارت وارده به راننده زیاندیده نخواهد داشت. در این موارد، راننده مقصر خود موظف به پرداخت کلیه خسارت وارده به شخص زیاندیده است. در صورتی که راننده مقصر فاقد بیمه شخص ثالث از پرداخت خسارت اجتناب نموده و میان او و شخص زیاندیده توافق حاصل نشود، شخص زیاندیده چارهای جز طرح شکایت و مراجعه به دادگاه نخواهد داشت.
چنانچه شخص زیاندیده بنا به علل مختلفی چون فرار راننده مقصر، عدم توافق در خصوص میزان خسارت و ارائه بیمه نامه توس راننده مقصر و غیره نتواند خسارت خود را دریافت نماید. میتواند اقدام به تنظیم شکوائیه به ترتیب زیر نماید.
مشخصات شاکی: ……….
مشخصات مشتکیعنه (راننده مقصر): …………….
اطلاعات وکیل (در صورت وجود): …………
دلایل و منضمات شکوائیه:
موضوع شکایت : مطالبه خسارت مالی ناشی از تصادف
شرح شکایت:
ریاست محترم دادگاه ………
با سلام
احتراماً به استحضار می رساند اتومبیل اینجانب خواهان پرونده به شماره پلاک ……. و مدل …… در اثر تصادف اتفاق افتاده در تاریخ ………. که حسب گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی مقصر آن خوانده محترم بود آسیب دیده است. براساس گزارش کارشناس رسمی دادگستری مبلغ خسارت ………….. تعیین شده است. لذا با تقدیم این دادخواست با استناد به مواد 1 و 2 قانون مسئولیت مدنی و مواد ۳۲۸ قانون مدنی و ۱۹۸ و ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی، تقاضای رسیدگی و صدور حکم به پرداخت مبلغ ……….. بابت خسارات وارده به خودروی اینجانب و پرداخت هزینههای دادرسی از جمله هزینه دستمزد کارشناس رسمی دادگستری را دارم.
چنانچه تصادف رانندگی خسارت جانی به دنبال نداشته و طرفین درگیر در تصادف نیز در خصوص میزان خسارت و مقصر شناخته شدن یکی از رانندگان با یکدیگر به توافق برسند، به راحتی میتوانند به شرکت بیمه مراجعه کرده و با استفاده از بیمه نامه شخص ثالث راننده مقصر خسارت خود را دریافت نمایند.
اما متأسفانه همیشه توافقات رانندگان به راحتی حاصل نشده و گاه اختلافات بسیاری مبنی بر پرداخت خسارت تصادف میان آنها ایجاد میشود. در این موارد، شخص یا اشخاص زیاندیده چارهای جز ثبت شکوائیه ندارند. با توجه به اینکه طرح شکایت و حضور در دادگاه و جلسات رسیدگی یک امر تخصصی است، بهتر است در این مرحله شخص زیاندیده از مشورت و همراهی یک وکیل ماهر و متخصص استفاده نماید. حضور یک وکیل ماهر و متخصص که با قوانین بیمه، مسئولیت مدنی و دیگر قوانین مرتبط آشنایی داشته باشد، در موفقیت شخص زیاندیده در دادگاه بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
بیمه اجباری شخص ثالث یکی از راهکارهای مهم برای جبران خسارات ناشی از تصادفات رانندگی است. این بیمه به نحوی طراحی شده است که تمامی افراد آسیبدیده در یک حادثه رانندگی، بهجز راننده مقصر، تحت عنوان شخص ثالث قرار گرفته و خسارات وارده به آنها از طریق بیمه شخص ثالث خودرو جبران میشود. با این حال، این به معنای آن نیست که راننده مقصر نمیتواند خسارات بدنی خود را مطالبه کند.
گرچه راننده مقصر شخص ثالث محسوب نمیشود و شرکت بیمه تعهدی به جبران خسارات او تحت عنوان بیمه شخص ثالث ندارد، اما بر اساس بیمه حوادث راننده، شرکت بیمه موظف است خسارات بدنی واردشده به راننده مقصر را جبران کند. علاوه بر این، طبق بند ب ماده ۱۱۵ قانون برنامه پنجم توسعه و رأی وحدت رویه شماره ۷۸۱ دیوان عالی کشور، راننده مقصر از نظر حقوق بیمهای در حکم سرنشین خودرو تلقی شده و از حقوقی مشابه بهرهمند میگردد. این مسئله تعهد شرکت بیمه به جبران خسارات بدنی راننده مقصر را تقویت کرده است.
مطابق رأی اصراری شماره ۰۳۰۰۰۱۵ هیأت عمومی دیوان عالی کشور، شرکتهای بیمه موظف به پرداخت خسارات بدنی واردشده به راننده مقصر، شامل دیه و ارش، به نرخ یومالادا و مازاد بر سقف بیمهنامه شدهاند. این رأی نشان میدهد که حتی اگر فاصله زمانی قابلتوجهی میان روز حادثه و روز پرداخت خسارت وجود داشته باشد، شرکت بیمه موظف است خسارات را به نرخ روز پرداخت کند. بنابراین، راننده مقصر نیز میتواند برای جبران خسارات بدنی خود از این حمایت قانونی بهرهمند شود.
با توجه به افزایش میزان تصادفات رانندگی همواره این احتمال وجود دارد که رانندگان درگیر در یک تصادف رانندگی شوند. تفاوتی ندارد که راننده درگیر در تصادف به عنوان مقصر شناخته شود یا خیر. در هر صورت ضروری است تا با قوانین و مقررات مربوط به جبران خسارت تصادف رانندگی آشنایی داشته باشد تا در صورت بروز یک تصادف بتواند به سادگی فرایند جبران خسارت را پیگیری نماید. عمدتاً جبران خسارت تصادفات رانندگی با استفاده از بیمه شخص ثالث راننده مقصر انجام میشود. با این حال، گاهی در اثر عدم توافق یا فرار راننده مقصر شخص یا اشخاص زیاندیده ناچار به طرح شکایت میشوند تا از این طریق بتوانند خسارت وارده به خود را جبران نمایند.
اگر این مقاله برای شما مفید بوده و به دنبال راهنمایی بیشتری هستید، تیم متخصص “وکیل سوال“ با مدیریت خانم امالبنین تنکابنی رضایی آماده است تا شما را در زمینه دریافت خسارت تصادف رانندگی همراهی کند. سوالات و مسائل حقوقی خود را با ما در میان بگذارید و از دانش و تجربه وکلای ما بهرهمند شوید.
برای رزرو مشاوره، میتوانید به سادگی از فرم تماس موجود در سایت استفاده کنید یا با شمارههای تماس ما ارتباط برقرار کنید. ما در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما خواهیم بود و بهترین راهحلها را ارائه میدهیم.
وکیل سوال – همراه شما در مسیر عدالت
بیمه شخص ثالث یک بیمه اجباری است که داشتن آن برای کلیه وسایل نقلیه موتوری الزامی است. این بیمه کلیه خسارات جانی و مالی وارده به اشخاص ثالث در فرایند تصادفات رانندگی و همچنین خسارتهای جانی وارده به راننده مقصر را جبران مینماید.
سقف پوشش بیمه شخص ثالث معادل نصف قیمت دیه در ماه حرام است. این میزان هر ساله تغییر کرده و در ابتدای سال اعلام میشود. در سال 1403 سقف تعهدات بیمه شخص ثالث 800 میلیون تومان است.
در صورتی که راننده مقصر مست بوده و در حالت مستی تصادف اتفاق افتاده باشد، ماننده دیگر موارد خسارت شخص یا اشخاص زیاندیده با استفاده از بیمه شخص ثالث راننده مقصر پرداخت میشود. اما پس از پرداخت خسارت، شرکت بیمه اقدام به طرح شکایت از راننده مست نموده و خسارت پرداختی خود را از وی دریافت مینماید.
استفاده از بیمه شخص ثالث موجب از بین رفتن تخفیفات بیمه میشود. به همین خاطر، گاهی ممکن است راننده مقصر تمایلی به استفاده از بیمه خود نداشته باشد و خود به صورت شخصی خسارت وارده به شخص زیاندیده را جبران نماید.
فرایند بررسی مدارک و پرداخت خسارت توسط بیمه شخص ثالث مدت زمان ثابت و مشخصی ندارد و در هر یک از شرکتهای بیمه این زمان متفاوت خواهد بود. با این حال، عمدتاً در مدت زمانی کمتر از یک ماه شرکت بیمه اقدام به پرداخت مبلغ خسارت مینماید.
با فرار راننده مقصر از صحنه تصادف امکان دریافت خسارت تصادف دشوار میشود، اما این به معنای غیرممکن شدن آن نیست. در چنین شرایطی، شخص یا اشخاص زیاندیده چارهای جز ثبت شکوائیه ندارند تا این موضوع از طریق مراجع قضایی مورد پیگیری قرار گیرد.
نظرات کاربران