مصوبه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص دستورالعمل صدور پروانه انتشار رسانه مصوب 1398/04/03

دسته بندی : مقالات حقوقی
تاریخ انتشار : 1403-05-13

مقدمه


براساس مواد 8، 9،10 و 13 قانون مطبوعات مصوب سال 1379 و مواد 7 ، 20 ، 21 ، 22 ، 26 و 28 آيين نامه اجرايی آن مصوب سال 1395 هيأت وزيران، و در اجراي مصوبه مورخ 4 /6 /1397 شورای راهبری توسعه مديريت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص ساماندهی مجوزهای اين وزارت خانه، «دستورالعمل صدور پروانه انتشار رسانه» به شرح ذيل ابلاغ می‌شود:

1. تعاريف:

1 . 1 . هيأت نظارت: هيأت نظارت بر مطبوعات؛ كه به موجب مواد 10 و 11 قانون مطبوعات متشكل از افراد مسلمان و صاحب صلاحيت علمی و اخلاقی لازم و مؤمن به انقلاب اسلامی است و با رياست وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی، وظيفه رسيدگی به درخواست صدور پروانه انتشار رسانه و صلاحيت متقاضی و مدير مسئول را به عهده دارد.

2 . 1. سامانه : «سامانه جامع رسانه‌های كشور» به نشانی ذيل:
/http://www.e-rasaneh.ir

3 . 1. رسانه: كليه رسانه‌های چاپی (مطبوعات) و الكترونيكی؛ شامل برخط (خبرگزاری و پايگاه‌های خبری) و غير برخط (انواع حامل‌های داده).

4 . 1. رسانه چاپی: نشريه‌ای ادواری كه در چاپخانه چاپ شده و از جهت زمان انتشار دارای دوره منظم از قبيل: روزنامه، هفته نامه، ماهنامه، فصلنامه و سالنامه و از جهت گستره انتشار شامل اقسام: محلی، استانی، منطقه‌ای يا سراسری است.

5 . 1. رسانه الكترونيكی: رسانه‌ای است كه با همان صورت، شرايط و ظواهر يك رسانه چاپی و طی فرآيند مرسوم روزنامه نگاری و تحريريه‌ای، توليد و به طور منظم و با نام ثابت و تاريخ و شماره و رديف معيّن در يك يا چند زمينه سياسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، هنری، ورزشی و نظاير اين‌ها در محيط رقومی (ديجيتال) به صورت دوره‌ای منتشر شود. رسانه الكترونيكي شامل برخط (انتشار محتوا به صورت لحظه‌ای يا آنلاين ) و غير برخط (انتشار محتوا با فاصله زمانی منظم و بر اساس ترتيب انتشار مصوب) است.

6 . 1. خبرگزاري: مؤسسه‌ای خبری و رسانه مادر است كه با ايجاد دفاتر نمايندگی در سطح كشور و گسترش آن در ديگر كشورها بطور منظم و مستمر و با نام ثابت در محيط ديجيتال يا غير آن اقدام به توليد، جمع آوری و انتشار محتوا می‌کند و مصرف كننده اصلی آن، ساير رسانه‌ها هستند.

7 . 1. پايگاه خبری: رسانه‌ای الكترونيكی كه محتوای آن در محيط رقومی (ديجيتال) و در فرآيند مرسوم روزنامه‌نگاری و تحريريه‌ای، توليد و به صورت منظم و برخط در بستر اينترنت منتشر می‌شود.

8 . 1. صاحب امتياز: شخصيت حقيقی يا حقوقی كه پروانه انتشار رسانه به نام او صادر می‌گردد. صاحب امتياز خط مشی كلی رسانه را تعيين نموده و مديرمسئول معرفی می‌كند. در صورتی كه صاحب امتياز شخصيت حقيقی باشد می‌تواند رأساً مدير مسئولی رسانه را نيز به عهده گيرد و چنانچه شخصيت حقوقی باشد، بايد مديرمسئول معرفی كند.

9 . 1. مديرمسئول: شخصيتی است حقيقی كه با معرفی صاحب امتياز، مديريت امور رسانه را در اختيار گرفته و همواره بايد عهده دار مسئوليت مطالب منتشر شده در رسانه باشد.

2 . شرايط لازم:

1 . 2. شرايط و ضوابط اشخاص حقيقی:
1 . 1 . 2 . تابعيت ايران.
2 . 1 . 2 . دارا بودن حداقل 25 سال سن.
3 . 1 . 2 . عدم حجر يا ورشكستگی به تقلب و تقصير.
4 . 1 . 2 . عدم اشتهار به فساد اخلاق و سابقه محكوميت كيفری بر اساس موازين اسلامی كه موجب محروميت از حقوق اجتماعی باشد.
5 . 1 . 2 . داشتن صلاحيت علمی در حد ليسانس و يا پايان سطح در علوم حوزه‌‌ای به تشخيص هيأت نظارت بر مطبوعات.
6 . 1 . 2 . پايبندی و التزام عملی به قانون اساسی.

2 .2. شرايط و ضوابط اشخاص حقوقی :
1 . 2 . 2 . مراحل قانونی ثبت شخصيت حقوقی، طی شده و در اساسنامه يا قانون تشكيل خود، مجاز به انتشار نشريه باشد.
2 . 2 . 2 . زمينه فعاليت نشريه مرتبط با زمينه فعاليت شخص حقوقی بوده و محدوده جغرافيايی انتشار آن، همان محدوده جغرافيايی شخصيت حقوقی باشد.

3 . مدارک لازم:


1 . 3. عكس پرسنلی صاحب امتياز.
2 . 3. عكس پرسنلی مديرمسئول.
3 . 3. تصوير كارت ملی.
4 . 3. تصوير مدرك تحصيلی.
5 . 3. تصوير معرفی نامه نماينده از بالاترين مقام مسئول (براي اشخاص حقوقی).
6 . 3. تصوير آگهی تأسيس و تغييرات در روزنامه رسمی قوه قضاييه (براي اشخاص حقوقی).
7 . 3. تصوير اساسنامه يا قانون تشكيل شخصيت حقوقی كه در آن صراحتاً به انتشار نشريه يا «فعاليت پايگاه خبری» اشاره شده است. (برای اشخاص حقوقی).
8 . 3. تصوير مجوز كميسيون انتشارات دولتی (براي اشخاص حقوقی).
9 . 3. تصوير مجوز تأسيس يا پروانه فعاليت قانونی برای احزاب، جمعيت‌ها، انجمن‌ها، بنيادها و تشكل‌های صنفی (اشخاص حقوقی).

4 . فرآيند ثبت درخواست تا صدور مجوز:

1 . 4. ثبت نام صاحب امتياز و مدير مسئول در سامانه جامع رسانه‌های كشور و تكميل مدارك لازم.

2 . 4. مطالعه شرايط و ضوابط اعلام شده و ثبت تقاضای مجوز انتشار رسانه در سامانه و دريافت كد پيگيری.

3 . 4. پذيرش مديرمسئولی رسانه توسط مديرمسئول پيشنهادشده (در صورت متفاوت بودن مديرمسئول با صاحب امتياز).

4. 4. شركت در آزمون صلاحيت حرفه‌ای (اختياری).

5 . 4. بررسس اوليه درخواست و مدارك بارگذاری شده متقاضی و مديرمسئول به لحاظ صحت اطلاعات و رعايت ضوابط؛ حداكثر ظرف مدت 3 روز كاری.

تبصره 1: در صورت وجود نقص در مدارك يا درخواست، چنانچه ظرف مدت دو ماه نسبت به تأييد درخواست اقدام نشود، درخواست مختومه شده و متقاضي تا 3 ماه امكان ثبت مجدد درخواست در سامانه را نخواهد داشت.

تبصره 2: در صورت تأييد درخواست، به متقاضی اعلام می‌شود تا تصوير مدارك خود را در دفترخانه اسناد رسمی شهر محل سكونت خود «برابر اصل» نموده و به نشانی دبيرخانه ارسال نمايد.

6 . 4. استعلام از مراجع سه گانه (‌وزارت اطلاعات، دادگستری و نيروی انتظامی جمهوری اسلامی ايران).

تبصره 1: مراجع مزبور موظفند حداكثر تا دو ماه نظر خود را همراه مستندات و مدارك معتبر به دبيرخانه هيأت اعلام نمايند. درصورت عدم پاسخ از سوی مراجع مذكور و فقدان دليل ديگر، صلاحيت متقاضی تأييد شده تلقی می‌گردد.

تبصره 2: مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مربوط می‌تواند نظر خود را تا قبل از صدور برگ رأی در سامانه ثبت نمايد.

7 . 4. صدور برگ رأی و طرح درخواست در جلسه هيأت نظارت بر مطبوعات.

8 . 4. ارسال پيامك به متقاضی و اعلام نتيجه رأی.

5 . مرجع صدور پروانه:


مرجع صدور پروانه انتشار رسانه، «هيأت نظارت بر مطبوعات» مي باشد؛ اعضای هيأت نظارت بر مطبوعات عبارتند از :
الف. وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی يا نماينده تام‌الاختيار وی: رئيس هيأت.
ب . يكی از قضات به انتخاب رئيس قوه قضائيه.
ج . يكی از نمايندگان مجلس شورای اسلامی به انتخاب مجلس.
د . يكی از اساتيد دانشگاه به انتخاب وزير علوم، تحقيقات و فناوری.
ه . يكی از مديران مسئول مطبوعات به انتخاب آنان.
و . يكی از اساتيد حوزه علميه به انتخاب شورای عالی حوزه علميه قم.
ز . ‌يكی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی به انتخاب آن شورا.

6 . ساير مقررات :

1 . 6. صاحب امتياز موظف است ظرف شش ماه پس از صدور پروانه، رسانه را منتشر و نسبت به اعلام وصول الكترونيكی اقدام نمايد. در غير اين صورت اعتبار پروانه از بين می‌رود. همچنين عدم انتشار منظم نشريه در يك سال نيز اگر بدون عذر موجه (‌به تشخيص هيأت نظارت) باشد، موجب لغو پروانه خواهد شد.

تبصره: نشريه‌ای كه سالانه منتشر می‌شود (‌سالنامه) از بند فوق مستثنی بوده و در صورت عدم نشر ظرف يك سال بدون عذر موجه، پروانه‌ صاحب امتياز لغو خواهد شد.

2 . 6. متقاضيان مجوز تأسيس خبرگزاري و پايگاه خبری اطلاع رسانی لازم است نسبت به خريد دامنه نيز اقدام كرده و به نكات زير توجه نمايند:
1 . 2 . 6 . نام پيشنهادی بايد مطابق دامنه باشد.
2 . 2 . 6 . دامنه رسانه به نام صاحب امتياز (متقاضي حقيقي يا حقوقي) باشد. (مطابق سامانه مركز ثبت دامنه‌های كشوری مستقر در پژوهشگاه دانش‌های بنيادی به نشانی: nic.ir ).
3 . 2 . 6 . فقط دامنه با پسوند”.ir” مورد پذيرش است.
4 . 2 . 6 . اعتبار دامنه پيشنهادی بيش از يك سال باشد.
5 . 2 . 6 . چنانچه رسانه دامنه‌های ديگری دارد (يا خواهد داشت) كه با دامنه اصلی، قابل ارجاع به يكديگر باشند؛ نشانی آن دامنه‌ها نيز در بخش مربوط ذكر شود تا از حقوق دامنه اصلی برخوردار شوند.

3 . 6. متقاضی می‌تواند هر يك از اطلاعات رسانه درخواستی را تا قبل از تكميل مدارك و تأييد درخواست تغيير دهد؛ چنانچه پس از اين وضعيت تا قبل از طرح درخواست در هيأت نظارت بر مطبوعات بخواهد تغييری اعمال كند، می‌بايد با هماهنگی دبيرخانه هيأت انجام شود؛ و برخی تغييرات نظير تغيير صاحب امتياز يا مديرمسئول ممكن است نوبت طرح پرونده را به تعويق بياندازد.

4 . 6. متقاضي تا تعيين تكليف تقاضاي خود (موافقت، مخالفت، رد تقاضا) نمی‌تواند درخواست جديدی در سامانه ثبت نمايد.

5 . 6. به منظور شفافيت، جلوگيری از تبعيض و اطلاع متقاضيان از تقاضاهای در نوبت، فهرست متقاضيان مجوز رسانه بر روی سامانه، به صورت بر خط، ‌اطلاع رسانی می‌شود.

6 . 6. شركت در آزمون صلاحيت حرفه‌ای، اختياری است؛ اما امتياز آن در ارزيابی اعضای هيأت نظارت بر مطبوعات از صلاحيت‌های متقاضی و مديرمسئول، تأثير مطلوب خواهد داشت.

7 . 6. صاحب امتياز رسانه پس از تأسيس دفتر رسانه، می‌بايد نشانی آن دفتر را در سامانه درج نمايد.

8 . 6. تصميمات هيأت نظارت بر مطبوعات قطعی است. اين امر مانع شكايت و اقامه دعوای افراد ذی‌نفع در محاكم نخواهد بود.

9 . 6. متقاضيانی كه صلاحيت انتشار رسانه توسط آنان بر اساس بند (4) و يا تبصره (5) ماده (9) قانون مطبوعات، مورد تأييد هيأت نظارت بر مطبوعات قرار نگرفته است، نمی‌توانند مجدداً درخواست انتشار رسانه كنند.

10 . 6. اعتبار پروانه انتشار رسانه از بخش فهرست رسانه‌های دارای مجوز در سامانه جامع رسانه‌های كشور، قابل مشاهده می‌باشد.

7 . در موارد سكوت، ابهام، نقص و يا اجمال در اين دستورالعمل، قانون مطبوعات و آيين نامه اجرايی آن ملاك عمل خواهد بود.

8 . اين دستورالعمل در (۸) بند، درتاريخ 3 /4 /۱۳۹۸ به تصويب وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی رسيد و از تاريخ تصويب، لازم الاجراست و از اين پس كليه مقررات، دستورالعمل‌ها و شيوه نامه‌های قبلی مرتبط با موضوع اين دستورالعمل، ملغی گرديد و صدور مجوزها مطابق با دستورالعمل حاضر انجام می‌پذيرد. بديهی است كه هرگونه تغيير در مفاد اين دستورالعمل، منوط به طی فرايند فنی و حقوقی لازم از مبادی قانونی ذيربط (دفتر نوسازی و تحول اداری و دفتر حقوقی) و با تأييد شورای راهبری توسعه مديريت اين وزارت خانه خواهد بود.

نسخه PDF این مصوبه را نیز می‌توانید از اینجا دریافت نمایید:

Rate this post

نظرات کاربران

نام و نام خانوداگی
متن پیام

در حال بارگیری کپچا ...

رزرو مشاوره