امروزه فروشگاههای اینترنتی و آنلاین تبدیل به یک جزء لاینفک از زندگی افراد جامعه شدهاند. بسیاری از افراد بنا به دلایل مختلفی چون کمبود وقت، سهولت در خرید و غیره ترجیح میدهند که کالاهای مورد نیاز خود را به صورت آنلاین و از طریق فروشگاههای اینترنتی تهیه نماید. گسترش فروشگاههای اینترنتی علاوه بر مزایای بسیاری که به دنبال دارد، مانند خریدهای حضوری میتواند معایبی نیز به دنبال داشته باشد. به دنبال اختلافاتی که گاه میان خریدار و فروشگاه اینترنتی بروز مییابد و یا جرایم و تخلفاتی که گاه صاحبان فروشگاههای اینترنتی مرتکب میشوند، ضروری است تا تدابیری اندیشیده شود که خریداران این فروشگاهها بتوانند از این طریق طرح شکایت کرده و درصدد احقاق حقوق خود برآیند.
خوشبختانه در کشور ما امکان طرح شکایت نسبت به فروشگاههای اینترنتی برای خریداران زیان دیده وجود داشته و این افراد میتوانند به یکی از طرق مختلفی که در ادامه توضیح داده خواهد شد، اقدام به طرح شکایت نمایند.
امروزه فروشگاههای اینترنتی تبدیل به جزء مهمی از زندگی افراد جامعه شدهاند و افراد بسیاری از کالاهای مورد نیاز خود را از طریق این فروشگاهها تهیه مینمایند. به طور کلی، فروشگاههای اینترنتی به انواع مختلفی به ترتیب زیر تقسیم میشوند:
1 . خردهفروشیهای آنلاین: وبسایتهایی که ارائهدهنده طیف وسیعی از محصولات و برندهای مختلف هستند، خردهفروشی آنلاین یا مارکت پلیس نامیده میشوند. خریداران میتوانند محصولات متنوعی را به سادگی از طریق خردهفروشیهای آنلاین خریداری نمایند. دیجیکالا یکی از معروفترین خردهفروشیهای آنلاین به شمار میرود.
2 . وبسایتهای شخصی: هر برندی میتواند محصولات خود را به صورت اختصاصی در وبسایت شخصی خود به صورت اینترنتی به فروش برساند. این نوع از فروشگاههای اینترنتی برخلاف خردهفروشیهای آنلاین تنها محصولات مربوط به یک برند خاص را به فروش میرسانند.
3 . فروشگاههای کالاهای دیجیتال: ماهیت برخی کالاها به صورت مجازی است و با پرداخت هزینه آن میتوان کالای مورد نظر را دانلود کرد؛ مانند خرید کتابهای سنتی، خرید فیلم و سریال و غیره. فروشگاههای اینترنتی ارائهدهنده این قبیل محصولات فروشگاه کالاهای دیجیتال نامیده میشوند.
4 . فروشگاههای موجود در شبکههای مجازی: امروزه صاحبان بسیاری از کسب و کارها با تأسیس صفحات فروش آنلاین در شبکههای اجتماعی داخلی و خارجی، مثل پیجهای اینستاگرامی، محصولات خود را به صورت آنلاین به فروش میرسانند. تعداد و تنوع این نوع از فروشگاههای اینترنتی هرروزه در حال افزایش است.
گسترش خرید کالاها و دریافت خدمات از طریق فروشگاههای اینترنتی هم مزایا و هم معایب مختلفی را به شرح زیر برای خریداران به دنبال داشته است.
از سال ۱۳۸۵ که دیجی کالا به عنوان نخستین فروشگاه اینترنتی در کشور ما آغاز به فعالیت کرد، کسی گمان نمیکرد که فروشگاههای اینترنتی روزی بتوانند چنین نقش پررنگی در زندگی روزمره افراد جامعه ایفا نمایند. رفته رفته تنوع و گسترش فروشگاههای اینترنتی بیشتر شده و شیوع ویروس کرونا نیز موجب رونق بیشتر این کسبوکارها شد.
علیرغم گسترش و نقش پررنگ فروشگاههای اینترنتی در زندگی افراد جامعه، در برخی موارد شاهد ارتکاب جرایمی چون کلاهبرداری رایانهای از جانب این فروشگاهها بوده و یا اقداماتی از جانب فروشگاه اینترنتی مانند تأخیر در ارسال و تحویل کالا یا مغایرت در کالای ارسالی با کالای انتخابی را شاهد هستیم که موجب نارضایتی خریدار را فراهم میآورند. در چنین مواردی، بسیاری از خریداران تصور مینمایند که امکان شکایت از فروشگاه اینترنتی وجود نداشته و به ناچار از حقوق خود صرف نظر مینمایند. این در حالی است که خریداران بسته به نوع شکایت خود میتوانند به روشهای مختلفی که در ادامه توضیح داده خواهد شد اقدام به طرح شکایت از فروشگاه اینترنتی بنمایند.
برخلاف تصور عامه مردم در خصوص عدم امکان شکایت از فروشگاههای اینترنتی، روشهای گوناگونی برای شکایت از فروشگاههای اینترنتی وجود دادد. با توجه به جرم ارتکابی، نوع تخلف و نوع اختلافی که بین خریدار و فروشنده بروز مییابد، شخص خریدار میتواند از طریق یکی از روشهای زیر اقدام به شکایت از فروشگاه اینترنتی مربوطه نماید.
سامانه نماد اعتماد الکترونیک یا اینماد سامانهای است که به منظور حمایت از حقوق مصرفکنندگان فروشگاههای اینترنتی تأسیس شده است. چنانچه فروشگاه اینترنتی دارای نماد اعتماد الکترونیک بوده و برخی از حقوق خریدار مانند تحویل به موقع کالا یا درخواست مرجوعی کالای معیوب را نپذیرد، خریدار شاکی میتواند با مراجعه به سامانه نماد اعتماد الکترونیک به آدرس enamad.ir شکایت خود را ثبت و پیگیری نماید. خریدار شاکی بایستی با ورود به این سامانه اقدام به ثبت نام در آن کرده تا پروفایل شخصی وی ایجاد شود، سپس میتواند با ورود در پروفایل شخصی خود از طریق قسمت ثبت شکایت، شکایت مربوطه را ثبت نماید.
ضروری است توجه داشته باشید که در موارد بروز جرایم از جانب فروشگاههای اینترنتی چون وقوع کلاهبرداری در زمان خرید، شکایت از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیک ممکن و مؤثر نخواهد بود. این سامانه تنها صالح به رسیدگی به اختلافات میان خریدار و فروشگاه اینترنتی میباشد و رسیدگی به جرایم از حدود صلاحیت وی خارج است.
اتحادیه کسب و کارهای مجازی یک اتحادیه صنفی مربوط به کسب و کارهای مجازی است. فروشگاههای اینترنتی عضو این اتحادیه، نماد اتحادیه کسب و کارهای مجازی را در صفحه اول وبسایت خود درج مینمایند. اما صرف نظر از اینکه فروشگاه اینترنتی مربوطه عضو این اتحادیه باشد یا خیر، میتوان نسبت به تخلفات آن نزد این اتحادیه طرح شکایت نمود.
به منظور شکایت در اتحادیه کسب و کارهای مجازی شخص شاکی بایستی به وبسایت این اتحادیه به نشانی ecunion.ir مراجعه نماید. شخص شاکی پس از ثبت نام در این سایت، از طریق قسمت شکایات میتواند شکایت خود را به ثبت رسانده، آن را شرح داده و مدارک لازم را نیز ضمیمه شکایت خود نماید. اتحادیه کسب و کارهای مجازی شکایت مربوطه را مورد رسیدگی قرار خواهد داد و اگر صلاحیت کافی برای رسیدگی به آن را نداشته باشد، آن شکایت را به مراجع قانونی ذیصلاح ارجاع خواهد داد.
در مواردی که فروشگاه اینترنتی مرتکب یک جرم رایانهای مانند سرقت یا کلاهبرداری رایانهای شده باشد، تعقیب و پیگیری این موضوع از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیک ممکن نخواهد بود. ثبت شکایت در سامانه پلیس فتا یکی از طرقی است که در چنین مواردی، شکات میتوانند از طریق آن طرح شکایت کرده و درصدد احقاق حقوق خود برآیند. بدین منظور خریدار شاکی بایستی به سامانه پلیس فتا به آدرس www.cyberpolice.ir مراجعه نموده و پس از ثبت نام در این سامانه، در قسمت گزارشهای مردمی با درج اطلاعات مورد نیاز شکایت خود را ثبت نماید.
مطمئنترین روش جهت تعقیب و پیگیری شکایت از فروشگاههای اینترنتی، پیگیری این موضوع با ثبت شکایت نزد دادگاه است. در صورتی که فروشگاه اینترنتی مرتکب یک جرم چون کلاهبرداری شده باشد، خریدار شاکی میتواند با مشورت با یک وکیل یا مشاور حقوقی متخصص اقدام به ثبت شکایت نزد مراجع قضایی نموده تا دادگاه این مسئله را مورد بررسی قرار داده و در نهایت در این خصوص اقدام به صدور حکم نماید. با توجه به نوین و متنوع بودن جرایم این حوزه بهرهمندی از کمکهای یک وکیل یا کارشناس متخصص در این حوزه میتواند تا حد بسیاری در احقاق حقوق از دست رفته خود کمککننده باشد.
رسیدگی به تخلفات گرانفروشی، احتکار، کمفروشی، امتناع از عرضه کالا و غیره در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی قرار دارد. در صورتی که یک فروشگاه اینترنتی مرتکب این قبیل جرایم شده باشد، شخص شاکی میتواند با مراجعه به سازمان تعزیرات حکومتی شکایت خود را به ثبت برساند. البته شکایت نسبت به چنین تخلفاتی از طریق سامانه اینماد و اتحادیه کسب و کارهای مجازی نیز امکانپذیر بوده و رسیدگی از طریق این نهادها در مقایسه با سازمان تعزیرات حکومتی سریعتر انجام میشود.
بایستی توجه داشت که لازمه ثبت شکایت از فروشگاه اینترنتی در سامانه نماد اعتماد الکترونیک این است که فروشگاه مربوطه دارای نماد اعتماد الکترونیک یا اینماد باشد. متأسفانه بسیاری از پیجهای فروش محصولات در اینستاگرام فاقد نماد اعتماد الکترونیک بوده و به دنبال آن شکایت از آنها از طریق این سامانه امکانپذیر نمیباشد.
البته برخی از پیجهای فروش اینستاگرامی دارای یک سایت فروشگاه اینترنتی بوده و در صورت دارا بودن نماد اعتماد الکترونیک، این نماد را در وبسایت خود درج مینمایند. در چنین مواردی، میتوان شکایت خود را از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیک پیگیری نمود.
شکایت از فروشگاههای اینترنتی از طریق مراجع قضایی را میتوان به عنوان مطمئنترین روش طرح شکایت معرفی نمود. به ویژه آن که در مواردی چون ارتکاب کلاهبرداری و غیره توسط فروشگاه اینترنتی، امکان طرح شکایت از طریق سامانه اینماد، اتحادیه کسب و کارهای مجازی و سازمان تعزیرات حکومتی وجود ندارد. به این منظور، شخص شاکی بایستی شکایت خود را به ترتیب زیر در سامانه ثنا به ثبت برساند. در واقع در این روشُ حتما باید جرمی محقق شود که بتوانید شکایت کیفری مطرح کنید.
نخستین و اصلیترین گام برای ثبت هر شکایتی در سامانه ثنا، ثبت نام در این سامانه و تشکیل پروفایل شخصی در این سامانه است. اشخاص حقیقی با استفاده از کد ملی خود میتوانند در این سامانه ثبت نام نمایند. ثبت نام در سامانه ثنا از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک نیز امکانپذیر است.
شخص شاکی برای ثبت شکایت از فروشگاه اینترنتی بایستی هر سند و مدرکی که نشاندهنده وقوع جرم یا تخلف از سوی فروشگاه اینترنتی مربوطه است را جمعآوری نماید. رسید انتقال وجه، اسکرین شات از صفحه چت با ادمین سایت فروشگاه اینترنتی و غیره از جمله اسناد و مدارکی هستند که بایستی جمعآوری شوند.
شخص شاکی بایستی شکایت خود از یک فروشگاه اینترنتی را در قالب یک شکوائیه تهیه و تنظیم نماید. به این منظور اطلاعات مربوط به شاکی و مشتکیعنه و شرح شکایت در قالب یک شکوائیه بیان میشوند. با توجه به تخصصی بودن فرایند تهیه و تنظیم شکوائیه بهتر است در این زمینه از مشورت و راهنمایی یک وکیل متخصص استفاده شود.
مرحله پایانی ثبت هر شکایتی، ثبت شکوائیه مربوطه در سامانه ثنا است. به این منظور، شخص شاکی میتواند با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیک شکوائیه خود را به انضمام اسناد و مدارک مربوطه در سامانه ثنا به ثبت برساند.
خریداران فروشگاههای اینترنتی در زمان خرید بایستی برخی اسناد و مدارک را جمعآوری کرده و تا زمان تحویل کالا آنها را نزد خود نگه دارند. زیرا در صورت بروز هر اختلافی بین خریدار و فروشگاه آنلاین یا ارتکاب هر تخلفی از سوی فروشگاه مربوطه، با ارئه این مدارک میتوان از فروشگاه اینترنتی شکایت نمود. این قبیل اسناد و مدارک عبارتند از:
اگر در خرید از یک فروشگاه اینترنتی با کلاهبرداری مواجه شدهاید، میتوانید با تنظیم شکواییهای رسمی، موضوع را از طریق مراجع قضایی پیگیری کنید. در ادامه، نمونهای از شکواییه کلاهبرداری از فروشگاه اینترنتی ارائه شده است:
برگ شکواییه
مشخصات شاکی:
مشخصات مشتکیعنه (فروشگاه اینترنتی):
موضوع شکایت: کلاهبرداری
دلایل و مستندات:
شرح شکایت:
ریاست محترم دادسرای………..
با سلام و احترام،
اینجانب [نام شاکی] در تاریخ [تاریخ خرید] با مراجعه به وبسایت فروشگاه اینترنتی [نام فروشگاه] به آدرس [آدرس وبسایت]، اقدام به خرید [نام محصول] به مبلغ [مبلغ پرداختی] تومان نمودم. پس از پرداخت وجه از طریق درگاه بانکی، مقرر بود کالا ظرف مدت [مدت زمان تعیینشده] به اینجانب تحویل گردد. با گذشت [مدت زمان گذشته] از موعد مقرر، هیچگونه کالایی تحویل نگرفتم.
پس از پیگیریهای متعدد از طریق تماس تلفنی و ارسال ایمیل به پشتیبانی فروشگاه، هیچ پاسخ قانعکنندهای دریافت نکردم و نهایتاً متوجه شدم که وبسایت مذکور فعالیت خود را متوقف کرده و هیچگونه نشانی یا اطلاعات تماسی از آن در دسترس نیست.
با توجه به اینکه اقدامات انجامشده از سوی فروشگاه اینترنتی [نام فروشگاه] مصداق بارز کلاهبرداری میباشد و اینجانب از این بابت متحمل ضرر و زیان مالی شدهام، تقاضای تعقیب کیفری و مجازات قانونی مسئولین این فروشگاه را دارم.
پیشاپیش از مساعدت و همکاری جنابعالی کمال تشکر را دارم.
با احترام
[نام و نام خانوادگی شاکی]
[تاریخ تنظیم شکواییه]
مراجع قضایی رسیدگی به شکایت از فروشگاههای اینترنتی را در دو مرحله به ترتیب زیر انجام میدهند:
دادسرا وظیفه رسیدگی اولیه و انجام تحقیقات مقدماتی در خصوص احراز وقوع یا عدم وقوع جرم را بر عهده دارد. در این راستا، دادسرا میتواند استعلامات لازم را با ارجاع پرونده به پلیس فتا دریافت نماید. چنانچه شکایت از فروشگاه اینترنتی در خصوص ارتکاب یک جرم رایانهای باشد، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم رایانهای به عنوان یک دادسرای تخصصی وظیفه رسیدگی اولیه و انجام تحقیقات مقدماتی را بر عهده خواهد گرفت.
دادسرا هیچگاه اقدام به صدور حکم نمینماید؛ بلکه در صورت عدم وقوع جرم یا عدم قابلیت انتساب جرم به متهم قرار منع تعقیب صادر کرده و موجب ختم رسیدگی به پرونده میشود، یا اینکه در صورت وقوع جرم با صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست پرونده را برای رسیدگی به دادگاه کیفری ارجاع میدهد.
در صورتی که دادسرا وقوع جرم را محرز دانسته و پرونده را به دادگاه کیفری ارجاع نماید، قاضی دادگاه با تشکیل جلسه، استماع اظهارات طرفین و بررسی ادله و شواهد موجود حکم به محکومیت یا برائت متهم صادر خواهد نمود. در صورت محکومیت متهم، قاضی دادگاه مجازات وی را مطابق مجازات قانونی هر بزه ارتکابی تعیین خواهد نمود.
لزوما همه جرایمی که در فضای مجازی و خرید و فروش های اینترنتی اتفاق می افتد در صلاحیت دادسرای جرایم رایانه ای نمی باشد:
خرید ، فروش و بیع در فضای مجازی:
به دادسرای محل وقوع جرم مرتبط می باشد.
رسید جعلی ناشی از خریدهای انجام شده:
با این وصف که خریدی انجام شده و پول این خرید از نرم افزارها با رسید سازی ارسال شده مانند نرم افزار آپ و بانک ملی و امثالهم در صلاحیت دادسرای عمومی وانقلاب محل است.
در کلاهبرداری سنتی چون پول توسط شاکی به حساب و یا کارت بانکی واریز میشود ؛ مشمول ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا واختلاس وکلاهبرداری است ودر نتیجه در صلاحیت دادسرای عمومی وانقلاب محل می باشد.
اگر در خرید از یک فروشگاه اینترنتی با مشکلاتی مانند تأخیر در تحویل کالا، دریافت کالای معیوب یا مغایر با سفارش، یا عدم ارائه خدمات پس از فروش مواجه شدهاید و قصد دارید از طریق مراجع حقوقی (غیرکیفری) اقدام کنید، میتوانید مراحل زیر را دنبال نمایید:
در صورتی که پس از خرید کالا، فروشنده از تحویل آن خودداری میکند، میتوانید با تنظیم دادخواستی به دادگاه، وی را ملزم به تحویل کالای خریداریشده نمایید. در ادامه، نمونهای از چنین دادخواستی ارائه شده است:
مشخصات طرفین:
وکیل: [در صورت داشتن وکیل، مشخصات وکیل درج شود]
خواسته:
دلایل و مستندات:
شرح دادخواست:
احتراماً به استحضار میرساند:
اینجانب به موجب قرارداد مورخ [تاریخ قرارداد]، کالایی با مشخصات [توضیحات کامل درباره کالا] را از خوانده با آدرس فروشگاهی…………. به مبلغ [مبلغ قرارداد] خریداری نموده و مبلغ مذکور را در تاریخ [تاریخ پرداخت] بهصورت [نقدی/واریز به حساب بانکی/چک به شماره…] پرداخت کردهام. بر اساس مفاد قرارداد، مقرر بود خوانده کالا را تا تاریخ [تاریخ تحویل] به اینجانب تحویل دهد. با وجود مراجعات و پیگیریهای مکرر، متأسفانه تاکنون از تحویل کالا خودداری نموده است.
با توجه به اینکه عدم تحویل کالا موجب ورود خسارات مادی و معنوی به اینجانب گردیده، صدور حکم به الزام خوانده به تحویل کالای خریداریشده و جبران کلیه خسارات وارده و هزینههای دادرسی مورد استدعاست.
با تشکر و احترام
[نام و نام خانوادگی خواهان]
[تاریخ]
در زمان خرید از فروشگاههای اینترنتی با توجه به چند نکته ساده تا حد بسیار زیادی میتوان از وقوع جرایم مختلف پیشگیری کرده و در نتیجه نیاز به شکایت از فروشگاههای اینترنتی را منتفی نمود. این نکات عبارتند از:
1 . حتیالامکان در زمان خرید از فروشگاههای اینترنتی برای پرداخت مبلغ، گزینه پرداخت در محل را انتخاب نمایید تا بتوانید هزینه کالای مربوطه را در زمان تحویل پرداخت نمایید.
2 . در زمان خرید از فروشگاههای اینترنتی به دارا بودن نماد اعتماد الکترونیک (اینماد) دقت نمایید. اعطای این نماد از سوی وزارت صمت به فروشگاههای اینترنتی نشاندهنده اعتبار بالای آن فروشگاه است. نماد اعتماد الکترونیک هر فروشگاه اینترنتی میتواند بین دو تا پنج ستاره داشته باشد. بیشتر بودن تعداد ستارهها نشاندهنده اعتبار بیشتر فروشگاه مربوطه است.
3 . فروشگاههای اینترنتی معمولاً روشهای گوناگونی برای تماس تعیین مینمایند. با تماس با فروشگاه پیش از خرید میتوانید اطلاعات بسیاری در خصوص کالای مورد نظر خود به دست آورید. در این صورت احتمال وقوع اختلاف بین خریدار و فروشگاه اینترنتی در آینده کاهش خواهد یافت.
برخلاف گسترش خرید از فروشگاههای اینترنتی، هنوز بسیاری از افراد جامعه از امکان شکایت از این فروشگاهها و روشهای شکایت از آنها آگاهی کافی ندارند. به همین خاطر، در صورت بروز اختلاف یا هر تخلفی از سوی فروشگاه اینترنتی سردرگم شده و تصور مینمایند که هیچ راهی برای شکایت و احقاق حقوق آنها وجود ندارد. در حالی که با مشورت و دریافت راهنمایی از یک وکیل متخصص میتوان بهترین و مؤثرترین راه را برای طرح شکایت از فروشگاه اینترنتی برگزید. یک وکیل ماهر و متخصص با بررسی مدارک موجود مؤثرترین روش را برای طرح شکایت به خریدار شاکی معرفی کرده و در جمعآوری و ارائه ادله لازم به شخص شاکی کمکهای بسیاری خواهد نمود. بنابراین همراهی یک وکیل متخصص موجب میشود تا شخص شاکی بتواند به بهترین وجه ممکن حقوق از دست رفته خویش را احقاق نماید.
به طور کلی، خریداران فروشگاههای اینترنتی با توجه به نوع تخلف فروشگاه مربوطه میتوانند از طریق روشهای مختلفی که در این مقاله توضیح داده شد اقدام به ثبت شکایت از فروشگاههای اینترنتی نمایند. برای ثبت شکایت از طریق هر یک از این روشها شخص شاکی بایستی مطابق مراحل توضیح داده شده و با مراجعه به سایتهای معرفی شده شکایت خود را به ثبت برساند. بایستی توجه داشت که در موارد ارتکاب جرایمی چون سرقت یا کلاهبرداری رایانهای توسط فروشگاه اینترنتی، مؤثرترین و مطمئنترین روش جهت ثبت شکایت مراجعه به دادگاه کیفری است. البته بهتر است پیش از هر اقدامی برای ثبت شکایت از فروشگاههای اینترنتی، مشورتها و راهنماییهای لازم از یک وکیل یا مشاور حقوقی متخصص دریافت شود.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده و اطلاعات کافی در زمینه نحوه شکایت از فروشگاههای اینترنتی را در اختیار شما قرار داده باشد. در صورتی که با سؤال یا ابهامی در این زمینه مواجه هستید، میتوانید پرسش خود را در قسمت دیدگاهها درج نمایید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود. در صورت نیاز به دریافت مشاوره تخصصی نیز میتوانید از طریق شماره تماس یا فرم ارتباطی با ما در ارتباط باشید.
خانم امالبنین تنکابنی رضایی، وکیل پایه یک دادگستری و مدیر مجموعه وکیل سؤال، با سالها تجربه در زمینه ارائه خدمات حقوقی، شخصاً بر کیفیت خدمات ارائه شده نظارت خواهند داشت.
وکیل سؤال – همراه شما در مسیر عدالت
به طور کلی، 5 روش متفاوت برای شکایت از فروشگاههای اینترنتی وجود دارد. این روشها عبارتند از: شکایت از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیک (اینماد)، شکایت از طریق اتحادیه کسب و کارهای مجازی، شکایت از طریق سازمان تعزیرات حکومتی، شکایت از طریق پلیس فتا و شکایت از طریق مراجع قضایی.
رسیدگی به جرایم رایانهای امری تخصصی است و تنها از طریق مراجعه به پلیس فتا یا طرح شکایت نزد مراجع قضایی قابل رسیدگی است. سامانه نماد اعتماد الکترونیک، اتحادیه کسب و کارهای مجازی و سازمان تعزیرات حکومتی صلاحیت رسیدگی به این قبیل جرایم را ندارند.
نماد اعتماد الکترونیک یا اینماد گواهینامهای است که از سوی وزارت صمت به فروشگاههای اینترنتی اعطا میشود. دارا بودن این نماد به معنای مطمئن بودن فروشگاه مربوطه است و خریداران با اطمینان بیشتری میتوانند اقدام به خرید اینترنتی از فروشگاه مربوطه نمایند.
پیجهای فروش اینستاگرامی معمولاً توسط اشخاص خصوصی اداره شده و فاقد نماد اعتماد الکترونیک هستند. بسیاری از افراد سودجو با تأسیس پیجهای فروش جعلی اقدام به کلاهبرداری یا سرقت از افراد مینمایند. به همین خاطر بهتر است برای شکایت از پیجهای فروش اینستاگرامی ابتدا تخلف مربوطه را نزد پلیس فتا گزارش داده و سپس در مراجع قضایی ثبت شکایت شود.
نظرات کاربران