دادسرای ویژه جرایم پزشکی: صلاحیت‌ها و راهنمای کامل شکایت

دسته بندی : مقالات حقوقی
تاریخ انتشار : 1403-09-11
فهرست محتوا

رسیدگی به جرایم پزشکی امری تخصصی است که نیازمند دارا بودن اطلاعات تخصصی در حوزه پزشکی است. طبیعتاً همه قضات اطلاعات کافی را در این زمینه نداشته و قادر به رسیدگی تخصصی به کلیه جرایم و شکایات مربوط به امور پزشکی نیستند. به همین خاطر، در نظام قضایی کشور ما یک نهاد تخصصی تحت عنوان دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی تأسیس شده است تا قضات متخصص آن بتوانند نسبت به پرونده‌های جرایم پزشکی به صورت تخصصی رسیدگی نمایند. این نهاد تخصصی دارای ساختار و کارکرد ویژه‌ای است که پیش از طرح هر شکایت کیفری در این مرجع ضروری است با آن‌ها آشنایی کافی داشته باشیم. از این رو، در این مقاله به بررسی تفصیلی این موضوع خواهیم پرداخت.

دادسرا چیست؟

رسیدگی به هر شکایت کیفری نیازمند انجام تحقیقات مقدماتی است تا صحت وقوع جرم و انتساب آن به شخص متهم ثابت شود. به همین خاطر، در نظام حقوقی کشور ما نهاد دادسرا به عنوان مقام تحقیق پیش‌بینی شده است. پس از طرح هر شکایت کیفری، دادسرا وظیفه رسیدگی اولیه و انجام تحقیقات مقدماتی نسبت به پرونده مربوطه را بر عهده دارد. بدین معنی که قضات دادسرا حکم نهایی مبنی بر برائت یا محکومیت شخص متهم صادر نمی‌نمایند؛ بلکه از طرق مختلفی چون بازجویی از متهم، استماع اظهارات شاکی و غیره به انجام تحقیقات پیرامون شکایت مطرح شده و جرم ارتکابی می‌پردازند.

چنانچه دادسرا پس از پایان تحقیقات وقوع جرم یا انتساب آن به متهم را محرز نداند با صدور قرار منع تعقیب به فرایند رسیدگی به شکایت خاتمه می‌بخشد. اما اگر وقوع جرم یا انتساب آن به متهم را محرز بداند، با صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست پرونده را جهت رسیدگی و صدور حکم نهایی به دادگاه کیفری ارجاع خواهد داد.

دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی چیست؟

انجام تحقیقات مقدماتی پیرامون برخی شکایات کیفری امری تخصصی است و نیاز به وجود دانش و تخصص ویژه‌ای از سوی مقام تحقیق وجود دارد. به همین خاطر، در ماده 25 قانون آیین دادرسی کیفری این امکان پیش‌بینی شده است تا به تشخیص رئیس قوه قضائیه دادسراهای تخصصی زیر نظر دادسرای شهرستان بتوانند شروع به کار نمایند.

در همین راستا، تاکنون دادسراهای تخصصی گوناگونی مثل دادسرای امور بین‌الملل، دادسرای فرهنگ و رسانه، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم رایانه‌ای و غیره شروع به کار نموده‌اند. دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی نیز از جمله این دادسراهای تخصصی است که وظیفه کشف جرم و انجام تحقیقات مقدماتی در خصوص تمام جرایم مربوط به امور پزشکی را بر عهده دارد. در نتیجه، انجام تحقیقات مقدماتی در موارد شکایت نسبت به قصور پزشکی، جرایم مربوط به حوزه غذا و دارو، سقط جنین و غیره در صلاحیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی قرار دارد.

اهمیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی

حرفه پزشکان و کادر درمان حرفه‌ای تخصصی است که به علت ارتباط با جان و سلامتی افراد حساسیت‌ها و ظرافت‌های بسیاری دارد. پزشکان و اعضای کادر درمان در فرایند انجام وظایف خود موظف به رعایت نکات و اصول بسیاری هستند. عدم توجه به این نکات و اصول می‌تواند به قیمت از دست رفتن جان یا سلامتی افراد تمام شود.

به همین خاطر، در صورتی که جرایم یا تخلفاتی منجر به آسیب به جان یا سلامتی افراد جامعه شود، فرایند رسیدگی به آن‌ها بایستی به صورت تخصصی انجام شود. حال اگر پزشک یا اعضای کادر درمان مرتکب این قبیل جرایم شوند، به اعتبار حرفه و تخصص این افراد بایستی جداگانه مورد رسیدگی قرار گیرند. این موضوع نیاز به وجود یک نهاد قضایی ویژه برای رسیدگی به جرایم و تخلفات پزشکان و اعضای کادر درمان را ایجاب می‌نماید. از این رو، نهاد قضایی ویژه‌ای تحت عنوان دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی در نظام قضایی کشور ما تشکیل شده و شروع به کار نموده است.

موارد صلاحیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی

ماده 19 دستورالعمل شرح وظایف نواحی دادسرای عمومی و انقلاب تهران موارد صلاحیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی را در 10 بند به ترتیب زیر احصاء نموده است:

1 . جرایم حوزه استاندارد و جرایم موضوع «قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی» مصوب ۱۳۴۶ با اصلاحات بعدی و «قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی» مصوب ۱۳۳۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی

2 . جرایم ناشی از حرفه‌ صاحبان مشاغل پزشکی از جمله قصور و تقصیر منجر به فوت بیماران با ایراد صدمه‌ی بدنی

3 . قاچاق دارو، اقلام و تجهیزات پزشکی، آرایشی و داروهای مربوط به پرورش اندام؛ با رعایت حد نصاب ۱۰۰ میلیون تومان یا بالاتر

4 . جرایم موضوع مواد ۹۱ و ۹۲ قانون کار در خصوص مسائل راجع به بهداشت و ایمنی محیط کار

5 . جرایم اعلامی از سوی دانشگاه‌های علوم پزشکی در حوزه‌های درمان، بهداشت، غذا و دارو

6 . تهدید علیه بهداشت و سلامت عمومی ازجمله در حوزه محیط‌زیست

7 . جرایم مرتبط با بهداشت دام و طیور

8 . جرایم مرتبط با ایمنی غذایی

9 . خرید و فروش نوزادان

10. سقط‌ جنین

نحوه تشکیل پرونده در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی

شروع انجام تحقیقات مقدماتی پیرامون پرونده‌های پزشکی در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی متفاوت از دیگر انواع دادسراها نیست. به طور کلی، تشکیل پرونده در دادسرا و شروع به تعقیب به دنبال یکی از جهات مندرج در ماده 64 قانون آیین دادرسی کیفری آغاز می‌گردد. این جهات عبارتند از:

1 . شکایت شاکی یا مدعی خصوصی

2 . اعلام و اخبار ضابطان دادگستری، مقامات رسمی یا اشخاص موثق و مطمئن

3 . وقوع جرم مشهود در برابر دادستان یا بازپرس

4 . اظهار و اقرار متهم

5 . اطلاع دادستان از وقوع جرم به طرق قانونی دیگر

البته شایان ذکر است که فرایند تعقیب و تحقیقات مقدماتی پیرامون اکثر پرونده‌های پزشکی با ثبت شکایت شاکی خصوصی از طریق سامانه ثنا آغاز می‌گردد.

مدارک لازم برای طرح شکایت در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی

برای شکایت در دادسرای جرایم پزشکی، ارائه مدارک زیر ضروری است:

1 . شکوائیه و شرح دقیق موضوع شکایت: لازم است موضوع شکایت خود را به‌طور کامل و دقیق توضیح دهید.

2 . کارت ملی شاکی: برای احراز هویت شاکی، ارائه کارت ملی الزامی است.

3 . مدارک اثبات جرم پزشکی: هر مدرکی که وقوع جرم پزشکی را نشان دهد باید ارائه شود.

4 . کپی مدارک پزشکی: شامل آزمایش‌ها، نسخه‌های دارویی، رادیوگرافی‌ها و دیگر مدارک مرتبط.

5 . نظریه تخصصی: نظریه سازمان نظام پزشکی یا پزشکی قانونی که جرم پزشکی را تأیید کند.

6 . مدارک بیمارستانی و پرداخت‌ها: مدارکی مانند صورتحساب بیمارستان و رسید پرداخت‌ها.

7 . وکالت‌نامه وکیل: در صورت استفاده از خدمات وکیل متخصص، ارائه وکالت‌نامه الزامی است.

این مدارک به تکمیل پرونده شما کمک کرده و فرایند رسیدگی را تسریع می‌کند

نحوه ارجاع پرونده به شعب دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی

پرونده‌های تحت صلاحیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی به طرق گوناگونی به شرح زیر به یکی از شعب دادیاری یا بازپرسی دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی ارجاع می‌شوند.

1 . ارجاع شکوائیه از طریق سیستم مدیریت پرونده‌های قضایی

در اغلب پرونده‌های پزشکی شاکی خصوصی شکوائیه خود را به انضمام اسناد و مدارک موجود از طریق سامانه ثنا به ثبت می‌رساند. این سامانه به صورت خودکار پرونده را به شعبه صلاحیتدار دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی ارجاع می‌دهد. در نتیجه، مدیر دفتر یا منشی شعبه مربوطه می‌تواند شکوائیه و مدارک ضمیمه شده به آن را از طریق سیستم مدیریت پرونده‌های قضایی (سمپ) دریافت نماید.

2 . ارجاع پرونده از طریق مرجع انتظامی

در برخی موارد پرونده‌های پزشکی، به ویژه در موارد ایراد صدمه، با مراجعه مستقیم شاکی به کلانتری مطرح می‌شوند. در چنین مواردی، شاکی شکایت خود را نزد کلانتری (مرجع انتظامی) طرح کرده و آن مرجع شکایت را به دادسرا ارسال می‌دارد. مقام ارجاع پس از دریافت شکوائیه از طریق مرجع انتظامی آن را برای انجام تحقیقات مقدماتی به شعبه مربوطه ارجاع خواهد داد. البته گاهی نیز کلانتری با صورتجلسه کردن شکایت شاکی، او را به یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیک ارجاع می‌دهد تا شکایت خود را طبق سامانه ثنا به ثبت برساند.

3 . ارجاع پرونده از طریق دادسراهای نواحی دیگر

گاهی ممکن است یک پرونده پزشکی به اشتباه، مانند عدم تشخیص پزشک بودن مشتکی‌عنه، در یک دادسرای دیگر مانند دادسراهای عمومی و انقلاب مطرح شود. در این شرایط، چنانچه صلاحیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی محرز شود، دادسرای نخست پرونده را به دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی ارجاع خواهد نمود.

4 . ارجاع پرونده از طریق دادستان

گاهی شخص شاکی با مراجعه مستقیم به دادسرا شکایت خود را نزد دادستان مطرح می‌نماید. دادستان نیز شکایت را ثبت و ان را به شعبه مربوطه دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی ارجاع می‌دهد. البته این شکل از ثبت شکایت امروزه کاربرد بسیاری ندارد.

پس از ارجاع پرونده به دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی توجه به چه نکاتی لازم است؟

پس از ارجاع پرونده به هر یک از شعب دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی، بازپرس یا دادیار موظف است تا پیش از شروع رسیدگی چند مورد را مد نظر قرار داده و پس از حصول اطمینان نسبت به آن‌ها فرایند رسیدگی را آغاز نماید. این موارد عبارتند از:

1 . دقت در امر ارجاع

بازپرس یا دادیار موظف است با دقت در امر ارجاع از ارجاع پرونده به شعبه تحت صلاحیت خویش اطمینان حاصل نماید. زیرا اگر پرونده به شعبه دیگری ارجاع شده و دادیار یا بازپرس فرایند رسیدگی را آغاز نماید، رسیدگی غیرقانونی و غیرموجه محسوب خواهد شد.

2 . صلاحیت محلی دادسرا

طبق ماده 116 قانون آیین دادرسی کیفری صلاحیت محلی دادسرا منوط به این امر است که جرم در محدوده صلاحیت دادسرا واقع شده باشد یا اینکه جرم در محدوده صلاحیت دادسرا کشف شده باشد و یا اینکه متهم در محدوده صلاحیت دادسرا اقامت داشته باشد. در نتیجه شعبه‌ای که پرونده مربوطه به آن ارجاع شده است، بایستی پیش از شروع به رسیدگی نسبت به دارا بودن صلاحیت محلی رسیدگی به جرم اطمینان حاصل نماید.

3 . ذی‌سمت بودن شاکی

شکایات پزشکی قابل طرح توسط شخص بزه‌دیده، اولیای قانونی وی، وکیل وی و در صورت فوت، اولیای دم اوست. این اشخاص به عنوان اشخاص ذی‌سمت محسوب شده و صلاحیت طرح شکایت دارند. به همین خاطر، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی بایستی ذی‌سمت بودن شخص شاکی را احراز نماید.

4 . جرم بودن عمل ارتکابی

بنا به ماده 2 قانون مجازات اسلامی، هر فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می‌شود. دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی زمانی می‌تواند فرایند تعقیب و تحقیقات مقدماتی یک پرونده را آغاز نماید که از جرم بودن آن اطمینان حاصل نماید.

مراحل رسیدگی در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی

با طرح شکایت و ارجاع پرونده به دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی، رسیدگی به پرونده و انجام تحقیقات مقدماتی پیرامون آن به ترتیب زیر آغاز می‌گردد:

1 . اخذ اظهارات شاکی

نخستین اقدام دادسرا جهت انجام تحقیقات مقدماتی پیرامون پرونده‌های پزشکی دعوت از شاکی و استماع اظهارات وی پیرامون پرونده مربوطه است. علی‌رغم آن که شاکی ماوقع را به موجب شکوائیه شرح داده است، اما دادسرا برای دریافت توضیحات تفصیلی پرونده از وی دعوت کرده و سؤالاتی در خصوص پرونده از او خواهد پرسید.

2 . ارجاع شاکی به کمیسیون پزشکی استان

انجام تحقیقات مقدماتی در خصوص پرونده‌های پزشکی نیازمند بررسی تخصصی پزشکان برای تعیین میزان آسیب، علت فوت، درصد قصور، عوارض استفاده از دارو و غیره است. به همین خاطر، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی شاکی را به کمیسیون پزشکی استان ارجاع می‌دهد تا مورد معاینه تخصصی پزشکان قرار گیرد.

کمیسیون پزشکی پس از انجام معاینات مربوطه نتیجه حاصله را به دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی ارسال می‌دارد.

3 . اخذ اظهارات مشتکی‌عنه

دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی علاوه بر استماع اظهارات شاکی و ارجاع وی به کمیسیون پزشکی، از پزشک یا اعضای کادر درمان که از آن‌ها شکایت شده نیز دعوت می‌نماید تا در دادسرا حاضر شده و توضیحات مربوط به پرونده را ارائه نماید.

4 . صدور قرار مقتضی توسط دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی

دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی در آخرین مرحله پس از استماع اظهارات شاکی و مشتکی‌عنه، دریافت نتیجه معاینات کمیسیون پزشکی و تکمیل تحقیقات مقدماتی اقدام به صدور قرار مقتضی می‌نماید. با توجه به اینکه هیچ یک از دادسراها اختیار صدور حکم نهایی را ندارند، تصمیمات آن‌ها تنها در قالب قرار صادر می‌گردد.

قرار صادره توسط دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی ممکن است قرار منع تعقیب یا موقوفی تعقیب باشد که با صدور هر یک از این قرارها رسیدگی به پرونده در همان مرحله دادسرا خاتمه می‌یابد. اما در صورت احراز وقوع جرم و انتساب آن به مشتکی‌عنه، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی با صدور کیفرخواست و قرار جلب به دادرسی پرونده را به دادگاه کیفری ارجاع خواهد داد.

اعتراض به تصمیمات دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی

زمانی که دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی مطابق مراحل بیان شده فرایند تعقیب و تحقیقات مقدماتی یک پرونده را آغاز می‌نماید، ممکن است در پایان اقدام به صدور یک قرار مقتضی با توجه به شرایط موجود بنماید. نسبت به هریک از این قرارها به شرح زیر می‌توان اعتراض نمود.

1 . اعتراض نسبت به قرار منع تعقیب

چنانچه دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی ادله کافی برای جرم بودن عمل ارتکابی یا انتساب آن به متهم پیدا نکند اقدام به صدور قرار منع تعقیب نموده و منجر به خاتمه رسیدگی خواهد شد. این قرار به موجب ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری از جمله قرارهای قابل اعتراض محسوب شده است. در صورتی که شاکی مقیم ایران باشد، ظرف ده روز و اگر مقیم خارج از کشور باشد، ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ قرار منع تعقیب می‌تواند نسبت به آن نزد دادگاه کیفری اعتراض نماید.

2 . اعتراض نسبت به قرار موقوفی تعقیب

در موارد خاصی چون فوت متهم، توبه متهم، عفو متهم و غیره که عملاً امکان تعقیب و پیگیری وی منتفی می‌گردد، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی اقدام به صدور قرار موقوفی تعقیب می‌نماید. این قرار نیز مانند قرار منع تعقیب از جمله قرارهای قابل اعتراض محسوب شده و شاکی در صورت اقامت در ایران، ظرف ده روز و در صورت اقامت در خارج از ایران، ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ حق اعتراض نسبت به آن در دادگاه کیفری را دارد.

3 . اعتراض نسبت به قرار جلب به دادرسی

در صورتی که دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی جرم بودن فعل ارتکابی و انتساب آن به متهم را محرز بداند، با صدور قرار جلب به دادرسی پرونده را جهت رسیدگی و صدور حکم نهایی به دادگاه کیفری ارجاع می‌دهد. این قرار از جمله قرارهای قابل اعتراض محسوب نشده و هیچ یک از شاکی و متهم حق اعتراض نسبت به آن را ندارند.

تفاوت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی با دیگر مراجع صالح به رسیدگی به جرایم پزشکی چیست؟

در نظام قضایی کشور ما، علاوه بر دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی مراجع دیگری نیز جهت رسیدگی به جرایم پزشکی صالح شناخته شده‌اند. با این حال، هر یک از این مراجع متفاوت از دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی هستند. این تفاوت‌ها را می‌توان به این شرح بررسی نمود:

1 . تفاوت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی با دادگاه‌های عمومی

دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی و دادگاه‌های عمومی در راستای یکدیگر قرار داشته و صلاحیت آن‌ها مکمل یکدیگر می‌باشد. در طرح شکایت نسبت به جرایم پزشکی، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی وظیفه تعقیب و انجام تحقیقات مقدماتی را بر عهده داشته و پس از تکمیل تحقیقات، پرونده را به دادگاه عمومی ارجاع خواهد داد. صدور حکم نهایی مبنی بر برائت یا محکومیت پزشک بر عهده دادگاه عمومی قرار دارد.

2 . تفاوت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی با سازمان تعزیرات حکومتی

سازمان تعزیرات حکومتی نیز از جمله مراجع صالح به رسیدگی به برخی جرایم پزشکی است. موارد صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی در قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی و درمانی و موارد صلاحیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی در دستورالعمل شرح وظایف نواحی دادسرای عمومی و انقلاب تهران احصاء شده‌اند. رسیدگی به جرایم و تخلفاتی چون تأسیس غیرمجاز مراکز درمانی، خودداری مراکز درمانی از پذیرش بیمار اورژانسی و غیره در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی قرار دارد.

3 . تفاوت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی با دادگاه انقلاب

دادگاه انقلاب نیز صلاحیت رسیدگی به جرایم پزشکی را بر عهده دارد. موارد صلاحیت دادگاه انقلاب در رسیدگی به جرایم پزشکی محدود به سه مورد دخالت در امور پزشکی و دارویی، خودداری از ارائه خدمات پزشکی و واگذاری و اداره مؤسسه پزشکی به غیر بدون مجوز است. این موارد کاملاً متفاوت از موارد صلاحیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی مندرج در ماده 19 دستورالعمل شرح وظایف نواحی دادسرای عمومی و انقلاب تهران است.

4 . تفاوت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی با سازمان نظام پزشکی

امکان طرح شکایت از پزشکان و کادر درمان به صورت اینترنتی در سامانه شکایات سازمان نظام پزشکی کشور نیز وجود دارد. اما در این سامانه تنها امکان طرح شکایت نسبت به تخلفات انتظامی پزشکان و اعضای کادر درمان وجود دارد. رسیدگی تخصصی به جرایم و تخلفات پزشکان و اعضای کادر درمان، به ویژه در مواردی که منجر به فوت یا نقص عضو بیمار شده باشد، در صلاحیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی قرار دارد.

در موارد قصور پزشکی، شکایت از دادسرای ویژه جرایم پزشکی بهتر است یا سازمان نظام پزشکی؟

سازمان نظام پزشکی از جمله مراجعی است که صلاحیت رسیدگی به تخلفات انتظامی پزشکان را بر عهده دارد. در مواردی که پزشک معالج برخلاف اخلاق حرفه‌ای رفتار کرده و مرتکب تخلفاتی چون بی‌احترامی به بیمار، دریافت مبلغ اضافه‌تر از تعرفه مقرر، افشای اسرار و اطلاعات بیمار و غیره شود، طرح شکایت نزد سازمان نظام پزشکی گزینه بسیار مناسبی است که می‌تواند منجر به محکومیت پزشک خاطی به مجازات‌های انتظامی شود.

اما در موارد قصور پزشکی که منجر به ایراد صدمه یا جراحت به بیمار یا حتی فوت وی شده است، بهترین روش طرح شکایت کیفری نزد دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی است. زیرا این دادسرا جزو مراجع قضایی محسوب شده و پس از تکمیل رسیدگی، پرونده را به دادگاه کیفری ارجاع داده و دادگاه حکم به پرداخت دیه به بیمار یا اولیای وی خواهد داد. در صورتی که سازمان نظام پزشکی صلاحیت صدور حکم به پرداخت دیه را ندارد.

نشانی دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی تهران

در حال حاضر دادسرای ناحیه 26 تهران به عنوان دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی در حال فعالیت است. نشانی پستی و شماره تماس این دادسرا عبارت است از:

تهران، سید خندان، خیابان شهید کابلی، خیابان شهید آریان محمودی.

شماره تماس دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی تهران

88468509 -021

نقش وکیل در رسیدگی در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی

شکایت از جرایم پزشکی و رسیدگی به آن‌ها امری تخصصی و نیازمند آشنایی کافی با قوانین مربوط به این حوزه است. طبیعی است که اشخاص غیرحقوقی اطلاعات کافی را در این زمینه نداشته باشند. عدم آگاهی آن‌ها ممکن است موجب تضییع حقوق آن‌ها در فرایند رسیدگی در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی شود. به همین خاطر، بهتر آن است که افراد در فرایند رسیدگی در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی از همراهی یک وکیل متخصص بهره‌مند باشند. چه شاکی و چه پزشک مشتکی‌عنه با همراهی یک وکیل متخصص می‌توانند در جریان رسیدگی به پرونده‌های پزشکی به موفقیت دست یافته و حکم برائت خود یا محکومیت طرف مقابل را دریافت نمایند.

سخن نهایی

به دنبال تخصصی‌تر شدن رسیدگی به شکایات مختلف، ریاست قوه قضائیه تاکنون دستور تأسیس چند دادسرای تخصصی را طبق ماده 25 قانون آیین دادرسی کیفری صادر کرده و این دادسراها در حال حاضر مشغول به کار شده‌اند. یکی از این دادسراهای تخصصی، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی است که صلاحیت تخصصی انجام تحقیقات مقدمات پیرامون جرایم پزشکی را بر عهده دارد. موارد صلاحیت این دادسرا به صورت حصری در ماده 19 دستورالعمل شرح وظایف نواحی دادسرای عمومی و انقلاب تهران بیان شده است. ساز و کار و مراحل رسیدگی در این دادسرا نیز به شرحی است که به صورت تفصیلی در این مقاله توضیح داده شد.

دپارتمان حقوقی وکیل سؤال

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده و اطلاعات کافی در زمینه موارد صلاحیت و وظایف دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی را در اختیار شما قرار داده باشد. در صورتی که با سؤال یا ابهامی در این زمینه مواجه هستید، می‌توانید پرسش خود را در قسمت دیدگاه‌ها درج نمایید تا در اسرع وقت به آن‌ها پاسخ داده شود. در صورت نیاز به دریافت مشاوره تخصصی نیز می‌توانید از طریق شماره تماس یا فرم ارتباطی با ما در ارتباط باشید.

خانم ام‌البنین تنکابنی رضایی، وکیل پایه یک دادگستری و مدیر مجموعه وکیل سؤال، با سال‌ها تجربه در زمینه ارائه خدمات حقوقی، شخصاً بر کیفیت خدمات ارائه شده نظارت خواهند داشت.

وکیل سؤال – همراه شما در مسیر عدالت

Rate this post

سوالات متداول

  • دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی به استناد کدام مقرره آغاز به کار نموده است؟

    ماده 25 قانون آیین دادرسی کیفری به رئیس قوه قضائیه اختیار تأسیس دادسراهای تخصصی را اعطاء نموده است. ریاست قوه قضائیه نیز در راستای همین ماده اقدام به تأسیس دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی جهت رسیدگی تخصصی به جرایم حوزه پزشکی و دارویی نموده است.

  • آیا دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی تنها صلاحیت رسیدگی به شکایات نسبت به قصور پزشکی را دارد؟

    شکایت از قصور پزشکی یکی از موارد صلاحیت دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی است. علاوه بر این موضوع، موارد دیگری چون جرایم مربوط به بهداشت دام و طیور، سقط جنین، خرید و فروش کودکان، جرائم حوزه غذا و دارو و غیره نیز طبق ماده 19 دستورالعمل شرح وظایف نواحی دادسرای عمومی و انقلاب تهران در صلاحیت این دادسرا قرار گرفته است.

  • دادیار یا بازپرس دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی پس از ارجاع پرونده موظف به بررسی چه مواردی است؟

    پس از ارجاع پرونده به هر یک از شعب دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی، بازپرس یا دادیار موظف به بررسی چهار مورد پیش از شروع رسیدگی است. این موارد عبارتند از: دقت در امر ارجاع، صلاحیت محلی دادسرا، ذی‌سمت بودن شاکی و جرم بودن فعل ارتکابی.

  • کدام یک از تصمیمات دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی قابل اعتراض هستند؟

    در صورتی که دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی اقدام به صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب نموده باشد، این قرارها توسط شاکی قابل اعتراض در دادگاه‌های کیفری هستند. شاکی در صورت اقامت در ایران، ظرف ده روز و در صورت اقامت در خارج از ایران، طرف یک ماه از تاریخ ابلاغ قرار منع یا موقوفی تعقیب می‌تواند نسبت به آن اعتراض نماید.

  • بهترین روش طرح شکایت نزد دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی چیست؟

    بهترین و مناسب‌ترین روش طرح شکایت از جرایم پزشکی ثبت شکوائیه در سامانه ثنا است. با ثبت شکوائیه در این سامانه، به صورت خودکار پرونده به دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی ارجاع خواهد شد.

  • کمیسیون پزشکی استان در فرایند رسیدگی در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی چه نقشی دارد؟

    در موارد طرح شکایت در دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی به علت قصور پزشکی، کمیسیون پزشکی استان وظیفه معاینه شخص شاکی برای تعیین میزان آسیب، درصد از کارافتادگی یا حتی علت فوت در موارد فوت بیمار را بر عهده دارد.

نظرات کاربران

نام و نام خانوداگی
متن پیام

در حال بارگیری کپچا ...

رزرو مشاوره